Hürrem | Konular | Kitaplar

Süleymaniye camii

Rodos'ta camiler zincirli

Turizm açısından Yunanistan'ın can damarı sayılan Rodos adasında Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan eserler kilit altında tutuluyor.

Her yıl yaklaşık 1.5 milyon turistin ziyaret ettiği Rodos'ta Osmanlı eserleri restorasyon ve benzeri bahanelerle yıllar önce kapatılmış. 400 yıldan fazla bir süre Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde kalan adada değişik zamanlarda inşaa edilen 8 cami, medrese, hamamlar, kütüphane ve onlarca çeşme bulunuyor. Lakin, çeşmeler hariç, diğer bütün Osmanlı eserlerinin kapıları zincirlenmiş olduğu için ziyaret edilmelerine izin verilmiyor.

ADADA 3 BİN TÜRK YAŞIYOR

MUHTEŞEM SÜLEYMANİYE


Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yedi senede yaptırdığı bu şaheser, Türk mimarisinin yükseliş devrinin sembolüdür.

İstanbul'un meşhur yedi tepesin den biri üzerine kurulmuştur. Temeline ilk harcı Şey hul - İslâm Ebussuud Efendi koymuştur. Sinan'ın kalfalık dönemi eseridir. Ancak sanat, mana ve incelik bakımından Ayasofya'dan üstün tutulur. İçerisinde 10 bin kişi ibadet edebilmektedir.

Camiin 1557'de yapılan açılış merasiminde Kanuni Süleyman, altın anahtarı Mimar Sinan'a uzatarak «Bina eylediğin bu beytullahı, sıdk u safâ ve duâ ile senin açıman evlâdır.» demiş, böylece bu şerefi büyük mimara vermişti.

Kanuni'ye mevlidli vefa

Muhteşem Yüzyıl adlı diziyle birlikte son günlerde en çok tartışılan Osmanlı Sultanı Kanuni'nin ruhuna Süleymaniye Camii'nde mevlid okutuldu.

Kanuni Sultan Süleyman, ölümünün 458. yıl dönümünde kendi adını taşıyan Süleymaniye Camii'nde okutulan mevlidle anıldı. Öğle namazının ardından başlayan programda başta Kanuni Sultan Süleyman olmak üzere tüm Osmanlı padişahlarının ruhlarına Kur'an-ı Kerim ve mevlid-i şerif okundu. Mevlid içn toplanan kalabalık grup, program sonunda ayağa kalkarak dua etti.

HÜRREM SAÇINI GÖSTERMEZDİ