Hürrem | Konular | Kitaplar

Muhteşem Yüzyıl'ın yeni bölümü neden yayınlanmadı?

Muhteşem Yüzyıl'ın 100. bölümü Meryem Uzerli'nin psikolojik bunalım geçirmesi sonucu bu hafta kolaj bölüm ile ekranlara geldi.

Muhteşem Yüzyıl 100. bölüm tek parça izle “Muhteşem Yüzyıl”ın dalya yapma planları iptal oldu, 100. bölüm dün yayınlanamadı. Bu sürpriz değişikliğe, geçtiğimiz hafta sonu sevgilisi Can Ateş’le tatil için Bodrum’a giden Meryem Uzerli’nin, psikolojik açıdan kötü bir dönemde olması ve sorunun daha da ilerlemesi üzerine apar topar Berlin’e gitmesinin yol açtığı ortaya çıktı.

Yakınlarına uzun zamandır, “Tükendim, daha fazla duramıyorum buralarda” dediği öğrenilen Meryem Uzerli’nin kesin teşhis konmamakla birlikte “tükenmişlik sendromu” teşhisi kondu. Bu sebeple dizinin çekimlerine bir süre ara verildi ve dün akşam yayınlanması planlanan 100. bölüm de haftaya ertelendi. 101’inci bölümün çekimleri içinse ünlü oyuncunun İstanbul’a dönmesi bekleniyor. Berlin’de bir klinikte tedavi altına alındığı öğrenilen Meryem Uzerli’nin sete ne zaman dönebileceği, çekimlerin ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor.

Yapım şirketinden henüz bir açıklama yapılmadı. DİZİNİN HAYRANLARI YAYINLANMAMASINI MAÇA BAĞLAMIŞTI Muhteşem Yüzyıl dizisinin hayranları 100. bölümünün Fenerbahçe-Trabzonspor arasında oynanan Türkiye Ziraat Kupası final maçı yüzünden yayınlanmadığını sanmıştı.

Meryem Uzerli nam-ı diğer Hürrem Sultan'ın psikolojik bunalıma girmesi sonucu çekimlerine ara verilen dizinin yeni bölümü 29 Mayıs 2013'te ekranlara gelecek.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR NE DEĞİLDİR?

Tükenmişlik sendromu, günümüzde pek çok insanın yaşadığı fakat adını bile duymadığı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Değişim Psikoloji ve Terapi Merkezi’nden Ayşe Yanık Knudsen, ruhen ve bedenen kendisini tükenmiş hissi yaratan rahatsızlık hakkında açıklamalarda bulunuyor:

ZİHİNSEL SORUNLAR AĞIRLIK KAZANIYOR

Sendrom, çalışma hayatının getirdiği stresle birlikte, maddi ve manevi doyuma ulaşamama ve bunun sonucu olarak da mesleğe karşı duyarsızlaşmayla baş gösteriyor. Kişi bu süreç sonunda kendisini tükenmiş hissediyor ve başarı kazanma isteğini kaybediyor. İşi yapamayacağı, zorlukların üstesinden gelemeyeceği düşüncesinin beraberinde getirdiği umutsuzluk, kişinin kendisini tükenmiş olarak hissetmesine neden oluyor. Birey bu his ile birlikte işinden giderek soğumaya başlıyor, işe gitme isteği azalıyor. Öyle ki işi bırakma noktasına bile gelebiliyor. Kendisine duyduğu güven giderek azalıyor, özgüven eksikliği başlıyor. Gerginlik, kızgınlık, mutsuzluk gibi olumsuz duygularda bu süreçte artış gözleniyor.

Sosyal çevresinden uzaklaşmaya başlayan birey, hiçbir şey yapmaya istek duymuyor, yapabileceğine dair inancı azalıyor. Tüm bunlar iş başarısını düşürüyor, motivasyonunu kaybettiriyor. Sendromun ilerleyen zamanlarında ise işinde ve iş hayatındaki çevresine karşı olumsuz bir tavır alınıyor. Çevresiyle arasına duygusal bir mesafe koymaya başlıyor. İnsanlara obje gibi davranmaya başlayan kişi, giderek çevresinden uzaklaşıyor.

FİZİKSEL RAHATSIZLIKLARA SEBEP OLABİLİR

Tükenmişlik sendromu sadece zihinsel olarak yaşanan bir süreç değil. Kişi bu sendrom sırasında fiziksel olarak da rahatsızlık yaşıyor. Kronik yorgunluk, baş, boyun ağrıları, kramplar, gastrointestinal sorunlar ve uykusuzluk problemleri ile karşılaşılabiliyor.

BAŞLICA SEBEBİ STRES

Tükenmişlik sendromuna neden olan sebeplerin başında stres geliyor. Kişinin kendisine ulaşamayacağı hedefler koymasının beraberinde getirdiği fazla iş yükü, kişiyi tükenmişlik sendromuna sürüklüyor. Yaptığı işin kendisine uygun olmaması da bu sebeplerden biri. Sendroma yakalanmada sosyal desteğin az olmasının da etkisi büyük oluyor.

Çevresindeki kişilerin, bireye motive etmek anlamında destek olmaması, bireyi işi yapamayacağı hissine kapılmasında etkili bir rol oynuyor. Aile yaşantısında yeterli doyuma ulaşmamış bireyler de sendroma daha sık yakalanıyorlar.

Farklı sebepler gibi dursa da aslında hepsinin özünde stres yatıyor. Başarısız olma, üstesinden gelemeyeceği düşüncesinin yaşattığı yoğun stres, kişilerin tükenmişlik sendromuna yakalanma riskini arttırıyor.

Kurtulmak için şunları yapabilirsiniz:

- Bu durumun herkesin başına gelebileceğini aklınızdan çıkartmayın.
- İşinizden zevk almaya çalışın, iyimser olun.
- Kendinize iş dışında zevk alabileceğiniz durumlar yaratın. Hobiler edinin.
- Çevrenizle bu durumu paylaşın. Sizi motive edebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla konuşun.
- İş yaşamınızdaki ilişkilerinizi güçlendirin, arkadaşlıklar edinin.
- Koyduğunuz hedefleri gözden geçirin. Sizi zorlayanların neler olduğunu belirleyerek, hedefinize doğru daha basit somut hedefler koyun.
- Spor yapın, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirin.
- İş yükünüzü azaltmaya çalışın, planlar yapın.
- Bir uzmandan yardım alın.

Meryem Uzerli Sigarayı Kesti

Ünlü oyuncu Meryem Uzerli, sigaraya Instagram'da paylaştığı fotoğrafla veda etti. Muhteşem Yüzyıl'ın Hürrem Sultanı Meryem Uzerli, Instagram'da sigarayı bıraktığını açıkladı. Elinde makasla sigaraları kesen ünlü oyuncu, fotoğrafını sevenleriyle paylaştı. Meryem Uzerli fotoğrafın altına, "Kolay değil ama sigara içmeyi bıraktım" yazdı.


2 yorum

Allah belasını versin

O hürrem ile rüstem paşanın allah bin türlü belasını versin, cehennem ateşinde kavrulsunlar işallah,

19.02.2014 - Ziyaretçi

CVP:Allah belasını versin

ya tarih, dizide anlatıldığı gibi değilse.. o zaman bu lanet sana dönmeyecek mi?

20.02.2014 - gerçekler

Konular