Hürrem | Konular | Kitaplar

Şehzade Hakkinda Mustafa Muhlisi, Şehzade

Şehzade Mustafa Muhlisi (1515, Manisa - 6 Ekim 1553, Konya), 1533-1941 yılları arasında Manisa'nın prensi ve 1541-1553 yılları arasında Amasya'nın prensi idi. Kanuni Sultan Süleyman'ın Mahidevran Sultan tarafından ilk doğan oğlu. Şehzade Mustafa, Osmanlı tahtının vârisi ve Anadolu halkı arasında çok popüler bir prens idi. Annesinin yanında bir kızkardeşi Raziye Sultan vardı.
İçindekiler
• 1 Yaşam
• 2 Yürütme
İdamdan sonra • 3
• 4 Evlilikler ve konu
literatüründe • 5 Tasvir ve popüler kültürün
• 6 Kaynaklar
Yaşam
Süleyman hala iken Mustafa, Sultan Süleyman I ve onun eşi Mahidevran Sultan için Manisa'da 1515 yılında doğdu bir prens. Mustafa, hayatının çok başlarından beri babasıyla olan ilişkisinde sorunlar yaşıyordu. O ilk oğlu ve bu nedenle tahtın vârisi idi, fakat bazı tarihçilere göre babası, Mustafa'nın Süleyman'ın en ünlü Hürrem Sultanının oğlu olan Şehzade Mehmed'in daha küçük kardeşi Şehzade Mehmed'ten daha çok ilgilendi. Eşleri ve yasal karısı. Süleyman gençlere daha fazla fırsat yarattı ve onu taht için hazırladığı göründü. Babasının tedavisi Mustafa'yı daha da rahatsız etti. Daha sonra, Amasya'ya daha ünlü Manisa'dan gönderildikten sonra ikinci bir şokla karşılaştı. Süleyman'ın eşlerinden ve yasal eşlerinden en meşhur Hürrem Sultan'ın oğlu Mustafa'nın küçük kardeşi Şehzade Mehmed'e daha çok ilgi duydu. Süleyman gençlere daha fazla fırsat yarattı ve onu taht için hazırladığı göründü. Babasının tedavisi Mustafa'yı daha da rahatsız etti. Daha sonra, Amasya'ya daha ünlü Manisa'dan gönderildikten sonra ikinci bir şokla karşılaştı. Süleyman'ın eşlerinden ve yasal eşlerinden en meşhur Hürrem Sultan'ın oğlu Mustafa'nın küçük kardeşi Şehzade Mehmed'e daha çok ilgi duydu. Süleyman gençlere daha fazla fırsat yarattı ve onu taht için hazırladığı göründü. Babasının tedavisi Mustafa'yı daha da rahatsız etti. Daha sonra, Amasya'ya daha ünlü Manisa'dan gönderildikten sonra ikinci bir şokla karşılaştı.
Mehmed'e Manisa devri verildi. Ancak Mustafa, Amasya'ya gönderildikten sonra, Süleyman tarafından yazılan bir fermuar haberi aldı. Mustafa'nın hoş sürprizine, Mustafa'nın tahtın tek mirasçısı olduğuna işaret etti; Süleyman onu kendisinin mirasçısı olmayı istemediği için değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun doğu kıyılarında savunmak ve büyük bir imparatorluğun nasıl yönetileceğini öğrenmek için onu Amasya'ya göndermişti. [1] Bu fermuar, Şehzade Mustafa'nın tahtın popüler halefi olduğu gibi, Osmanlı ordusunu ve insanları rahatlattı.
Amasya'da kardeşi Mehmed'in ölüm haberini aldı. Taht ile Mustafa arasındaki tüm engellerin sanki gittiğini düşünüyordu, ama yine de bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı. Mustafa Şehzade Bayezid'in bir başka kardeşi, sanjak ödevi için Konya'ya gönderildi. Hürrem Sultan'ın oğlu Mehmed'in annesi oldukları için eleştirel bir karar verildi. Kendi oğlu Bayezid'e verdiği destek Mustafa'nın siyasi kariyerini zorlaştırdı, ancak Amasya'yı 12 yıldır başarıyla yönetti. 1547'de Sultan Süleyman'ın Elkas Kampanyası sırasında padişah, oğulları Selim, Bayezid ve Mustafa ile farklı yerlerde bir araya gelerek onlarla siyasi durum hakkında konuştu. Mehmed'in ölümünden çok geçti, fakat üç prens arasındaki yarış halen devam ediyordu. Selim, 1544'te Manisa'nın prensi olarak Anadolu'ya gönderildi.
Hürrem Sultan ve Sadrazam Rüstem Paşa, Hürrem'in oğulları Selim ve Bayezid lehine bir mahkeme ittifakı düzenlediği için, Mustafa'nın hayatı tehlikede idi.
Yürütme Süleyman'ın
Pers kampanyası sırasında ordu bir süre Ereğli'ye yerleşti. Süleyman'ın ordusu Ereğli'de iken, Rüstem Paşa Mustafa'ya babasının ordusuna katılmak için teklifte bulundu. Aynı zamanda Süleyman'ı uyardı ve Mustafa'nın onu öldürmeye geldiğini ikna etti.
Mustafa, Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler.
İcradan
sonra Prensin ölümünden sonra, Mustafa'nın yeniçeri ve Anadolu askeri Süleyman'ın kararını protesto etti. Mustafa'nın ordusu idamın haksız olduğunu tespit ettiler, çünkü idamın sebebinin Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa'nın politik manevralarından kaynaklandığına inandılar. Yeniçeri, Mustafa'yı, Osmanlı geleneği ve Mustafa'nın savaşçı olarak başarısı nedeniyle destekledi. Ordunun protestolarından sonra Süleyman Rüstem'i görevden uzaklaştırarak İstanbul'a geri gönderdi.
Süleyman, Mustafa'ya İstanbul'da cenaze töreni yapılmasını emretti. Bir hafta, Ayasofya'ya döndükten sonra, Mustafa, Bursa'daki büyük bir türbede dinlenmek için atıldı.
Mustafa'nın idamı Anadolu'da, özellikle Amasya'da huzursuzluk yarattı, çünkü halk onu bir sonraki sultan olarak görüyordu. Mustafa'yı öldürmek için yapılan komploya katılmakla suçlanan Rüstem ve diğerleri öfkeliydi. Anadolu'nun bazı bölgelerinde Mustafa'yı tahta miras almış gibi sanki Mustafa'yı Sultan Mustafa olarak hatırlıyordu. Hayatı ve kaderi Anadolu Türk edebiyatının bir parçası oldu. Anadolu şairi Taşlıcalı Yahya (tr), ölen prens için bir zerafet hazırladı. Hikayesi Sultan Cem'in hikayesine benziyordu. Şehzade
Mustafa'nın
bir eşi vardı:
• Şehzade Mehmed'in annesi ve yasal karısı ve sevilen eşi Rumeysa Sultan'ın
bilinen dört çocuğu vardı:
• Nergisşah Sultan, 1536'da Manisa'da doğdu. 1555'te Damat Cenabi Ahmet Paşa ile evlendi.
1562'de öldü. • 1547'de Amasya'da doğan Şehzade Mehmed, 10 Aralık 1553'te Bursa'da öldü.
• Şehzade Orhan, 1552'de Konya'da öldü.
• Şah Sultan, 1547'de Konya'da doğdu. 2 Ekim 1577'de öldü. Zevci Damat Abdülkerim Ağa ile evlendi.
Edebiyatta ve popüler kültürde tasvirler 1561'de Mustafa'nın ölümünden
sekiz yıl sonra Fransız yazar Gabriel Bounin, La Soltane adlı bir trajedi üzerine Mustafa'nın ölümünde Hürrem Sultan'ın rolüyle ilgili bir trajedi yazdı. Bu trajedi Osmanlıların Fransa sahnesinde ilk kez sahnelendiği zamanı işaret ediyor. Zevci Damat Abdülkerim Aga ile evlendi. Edebiyatta ve popüler kültürde tasvirler 1561'de Mustafa'nın ölümünden sekiz yıl sonra Fransız yazar Gabriel Bounin, La Soltane adlı bir trajedi üzerine Mustafa'nın ölümünde Hürrem Sultan'ın rolüyle ilgili bir trajedi yazdı. Bu trajedi Osmanlıların Fransa sahnesinde ilk kez sahnelendiği zamanı işaret ediyor. Zevci Damat Abdülkerim Aga ile evlendi. Edebiyatta ve popüler kültürde tasvirler 1561'de Mustafa'nın ölümünden sekiz yıl sonra, Fransız yazar Gabriel Bounin, La Soltane adlı bir trajedi üzerine Mustafa'nın ölümünde Hürrem Sultan'ın rolüyle ilgili bir trajedi yazdı. Bu trajedi Osmanlıların Fransa sahnesinde ilk kez sahnelendiği zamanı işaret ediyor.

Konular