Hürrem | Konular | Kitaplar

Şehzade Mustafa

Şehzade Mustafa Muhlisi, 1515, Manisa - 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman'ın en büyük oğlu ve başkâncısı Mahidevran Sultan'dır. 1533-1541 yılları arasında Manisa'nın valisi, 1541-1549 yılları arasında Amasya, 1549-1853 yılları arasında Konya'da Şehzade Mustafa idi. Osmanlı tahtının vârisi olan Şehzade Mustafa, idamından önce ordu arasında çok popüler bir prensti; Sonradan pişman olan babasının emriyle.
Hayat
Mustafa, 1515'te Manisa'da Şehzade Süleyman'a (gelecekteki sultan) ve Mahidevran'a doğdu.
Mustafa, hayatının çok başından beri babasıyla olan ilişkisinde bazı sorunlarla karşılaştı. O ilk oğlu ve bu nedenle tahtın vârisi idi, fakat bazı tarihçilere göre babası, Mustafa'nın Süleyman'ın en ünlü Hürrem Sultanının oğlu olan Şehzade Mehmed'in daha küçük kardeşi Şehzade Mehmed'ten daha çok ilgilendi. Eşleri ve yasal karısı. Süleyman gençlere daha fazla fırsat yarattı ve onu taht için hazırladığı göründü. Babasının tedavisi Mustafa'yı ve tüm halkı ve hatta Süleyman'ın Mustafa'ya destek veren kız kardeşlerini hoşnut etmiyordu.
Mustafa'nın kardeşi Mehmed'e ve II. Selim'e çok yakın olduğu bildirildi,
Daha sonra, Amasya'ya daha ünlü Manisa'dan gönderildikten sonra ikinci bir şokla karşılaştı. Mehmed'e Manisa devri verildi. Ancak Amasya'ya gönderildikten sonra Mustafa, Süleyman tarafından yazılan bir fıkra haberi aldı: Amasya'ya kendisinin varisi olmasını istemediği için değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun doğu kıyılarını savunmak için gönderdi. Ve büyük bir imparatorluğun nasıl yönetileceğini öğrenmek. [1] [sayfa gerekli] Bu taht aynı zamanda Osmanlı ordusunu ve insanları Şehzade Mustafa'nın tahtın popüler halefi olarak rahatlattı.
Amasya'da kardeşi Mehmed'in ölüm haberini aldı. Taht ile Mustafa arasındaki tüm engellerin sanki gittiğini düşünüyordu, ama yine de bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı. Mustafa Şehzade Bayezid'in bir başka kardeşi, sanjak ödevi için Konya'ya gönderildi.
Hürrem Sultan'ın oğlu Mehmed'in annesi oldukları için eleştirel bir karar verildi. Kendi oğlu Bayezid'e verdiği destek Mustafa'nın siyasi kariyerini zorlaştırdı, ancak Amasya'yı 12 yıldır başarıyla yönetti.
1547'de Sultan Süleyman'ın Elkas Kampanyası sırasında padişah, oğulları Selim, Bayezid ve Mustafa ile farklı yerlerde bir araya gelerek onlarla siyasi durum hakkında konuştu. Mehmed'in ölümünden çok geçti, fakat üç prens arasındaki yarış halen devam ediyordu. Selim,
1544'te Manisa'nın prensi olarak Anadolu'ya gönderildi. 1549'da Osmanlı-Safevi Savaşı'na mükemmel katılımı için ödül olarak Mustafa, sanjak ödevi için Konya'ya taşındı. [2] Söylentiler ve spekülasyonlar, Mustafa'nın hayatının şimdi tehlikede olduğunu söylüyor, Hürrem ve Rüstem Hürrem'in oğulları Selim ve Bayezid lehine bir mahkeme ittifakı düzenledi.
Yürütme Süleyman'ın
Pers kampanyası sırasında ordusu Ereğli'de bir süre durdu. Süleyman'ın ordusu Ereğli'de iken, Rüstem Paşa Mustafa'ya babasının ordusuna katılmak için teklifte bulundu. Aynı zamanda Süleyman'ı uyardı ve Mustafa'nın onu öldürmeye geldiğini ikna etti. [3]
Mustafa, Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler. Ordusu bir süre Ereğli'de durdu. Süleyman'ın ordusu Ereğli'de iken, Rüstem Paşa Mustafa'ya babasının ordusuna katılmak için teklifte bulundu. Aynı zamanda Süleyman'ı uyardı ve Mustafa'nın onu öldürmeye geldiğini ikna etti. [3] Mustafa, Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler. Ordusu bir süre Ereğli'de durdu. Süleyman'ın ordusu Ereğli'de iken, Rüstem Paşa Mustafa'ya babasının ordusuna katılmak için teklifte bulundu. Aynı zamanda Süleyman'ı uyardı ve Mustafa'nın onu öldürmeye geldiğini ikna etti. [3] Mustafa, Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler. [3] Mustafa Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler. [3] Mustafa Rüstem Paşa'nın teklifini kabul etti ve ordusunu babasının katılması için bir araya getirdi. Süleyman bunu bir tehdit olarak görmüş ve oğlunun idam edilmesini emretmiştir. Mustafa, babasının çadırına onunla buluşmak üzere girdiğinde, Süleyman'ın muhafızları Mustafa'ya saldırdı ve uzun süren bir mücadeleden sonra onu yaylı bir ip ile öldürdüler.
Infaztan
sonra Prensin ölümünden sonra, Mustafa'nın Yeniçeri ve Anadolu askeri Süleyman'ın kararına karşı çıkmıştı. Yeniçeri, Mustafa'yı, Osmanlı geleneği ve Mustafa'nın savaşçı olarak başarısı nedeniyle destekledi.
İnsanlar Harem'in düzenleri nedeniyle yaşanan haksız infaz nedeniyle Süleyman'ın eşi Hürrem, oğlu Rüstem, kızı Mihrimah ve hatta Sultan'ı suçladı. Sonuç olarak, 1553 yılı boyunca İstanbul'da gerginlik ve korku atmosferi hissedildi. Saraya, Süleyman'ın kararı ile öfkeli ve hayal kırıklığına uğrayan binlerce kişi saldırıya uğradı.
Ordunun protestolarından sonra Süleyman, Rüstem'i Sadrazam olarak görevden alınarak İstanbul'a geri gönderdi.
Süleyman, Mustafa'nın İstanbul'da cenaze töreni yapılmasını emretti. Bir hafta, Ayasofya'nın eyaletinde kalan Mustafa, Bursa'daki büyük bir türbede dinlenmek için atıldı.
Mustafa'nın idamı Anadolu'da, özellikle Amasya, Manisa ve Konya'da huzursuzluk yarattı, çünkü halk onu bir sonraki sultan olarak gördü ve cömertliği ve cesareti nedeniyle.
Anadolu'nun büyük bir kesiminde, Mustafa, tahtını başarılı bir şekilde miras almış gibi Mustafa'yı "Sultan Mustafa" olarak hatırladı. Hayatı ve kaderi Anadolu Türk edebiyatının bir parçası oldu. Şair Taşlıcalı Yahya ölen prens için bir zerafet hazırladı. Hikayesi Sultan Cem'in hikayesine benziyordu.
Hürrem Sultan'ın icrasında yer almasının söylentilere ve söylentilere dayandığı, çoğunlukla kadınlar haremden ayrılamayacakları ve insanların girmesine yasak olduğu için dikkat etmeleri önemlidir; Büyükelçiler ve yabancılar, ifadelerini sadece sarayda yaşayan hizmetkârların ve kölelerin sözlerinden çıkarabilirlerdi.
Aile
Hakları
• Şahzade Orhan, Şehzade Süleyman ve Mihrişah Sultan'ın annesi Fatma Sultan (aslen Hırvatistan Adriana adlı bir kadın).
• Çerkes soylusu ve Nergisşah Sultan'ın annesi Mirza Aslanbek Bey'in kızı Ayşe Hatun.
• Nuricihan Kadin, hukuk eşi, Saadet I Giray'ın kızı, Kırım Tatar Prensesi ve Hatice Sultan'ın annesi, Handan Sultan ve Şah Sultan'ın annesi.
• Boşnak Rümeysa Sultan, Şehzade Mehmed ve Şehzade Ahmed'in annesi.
• Hatice Sultan, Şövalye Selim'in ve Şehzade İbrahim'in annesi Şemsiruhsar Hatun'un Çerkes hükümdarı ve akrabası Kaytuko Bey'in Çerkes kızı.
• Handan Hatun, Ayşe Sultan'ın annesi Çerkes prensi Mirza Beslan Bey'in kızı Anapa'da doğdu. Annesi Mahidevran tarafından getirildi.
• Nurbegüm Sultan (1547), yasal karısı, Kırım Tatar Prensesi, Şehzade Murad'ın annesi ve Şehzade Osman'ın annesi olan Kırım Han Mahmud Giray'ın kızı.
: O onbir bilinen çocukları oldu
Sons
• Şehzade Süleyman'ı (- 1537 1534, Manisa). - Fatma Sultan ile birlikte
• Şehzade Orhan (1535, Manisa - 10 Aralık 1553). - Fatma Sultan ile birlikte
• Şehzade Selim (1538, Manisa -?). - Hatice Sultan ile birlikte
• Şehzade İbrahim (1542, Amasya - 10 Aralık 1553). - Hatice Sultan ile birlikte
• Şehzade Mehmed (1547, Amasya - 10 Aralık 1553, Bursa). - Rümeysa Sultan ile
• Şehzade Murad (1548, Amasya - 10 Aralık 1553). - Nürbegüm Sultan ile
• Şehzade Ahmed (? - 1552, Konya).
- Rümeysa Sultan ile • Şehzade Osman (1552, Konya -?). - Nürbegüm Sultan
Kızı ile
• Nergisşah Sultan (1536, Manisa - 1592, Ankara). Mustafa'nın en sevdiği kızı. 1555 yılında Anadolu Valisi Damat Cenabi Ahmet Paşa ile evlendi ancak halen Bursa'da yaşıyordu. Babasının mezarlığına gömüldü. - Ayşe Hatun ile birlikte
• Hatice Sultan (1538, Manisa - 1603).
• Handan Sultan (1544, Amasya - 1621).
• Ayşe Sultan (1546, Amasya - 1592).
• Mihrişah Sultan (1547, Amasya - 1598).
• Şah Sultan (1550, Amasya - 1577). 1562'de Amasya'nın valisi Damat Abdülkerim Paşa ile evlendi. [5]
Edebiyatta ve popüler kültürde tasvirler 1561'de Mustafa'nın ölümünden
sekiz yıl sonra, Fransız yazar Gabriel Bounin, Hürrem Sultan'ın Mustafa'nın ölümüyle ilgili rolü hakkında La Soltane başlıklı bir trajedi yazdı. [6] Bu trajedi, Osmanlıların Fransa sahnesinde ilk kez tanıtıldığını gösteriyor. [7]
Muhteşem Yüzyıl televizyon dizisinde Mustafa, Türk aktör Mehmet Günsür tarafından canlandırılıyor.

Konular