Hürrem | Konular | Kitaplar

623 yıllık saltanatın temelini atan adam : Ertuğrul Gazi

1299 yılında, Bilecik Söğüt'te Oğuzların Kayı boyuna mensup Osman Bey'in kurduğu beylik, zaman içinde yaptığı fetihlerle gittikçe büyüyerek 3 kıtaya hükm eden bir imparatorluk haline dönüştü.
Osmanlı'nın kökleri şüphesiz 1299'dan önceye dayanıyor. Osmanlı'nın kuruluşunda, Kurucu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin rolü bugün birçok tarihçi tarafından kabul ediliyor.
Peki Osmanlı'nın kuruluşunun ardındaki isim olan ama bugüne kadar ismi pek gün yüzüne çıkmayan, hep ikinci hatta üçüncü planda kalan Ertuğrul Gazi ya da diğer adı ile Ertuğrul Bey Kimdir? Kökleri kime dayanır? Bu soruların cevabını hiç merak ettiniz mi?
Biz merak ettik ve sizler için araştırdık. İşte Osmanlı’nın kuruluşunda en az Osman Bey kadar emeği olan, Kayı boyunun lideri, 623 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in babası, Ertuğrul Bey'in hayatı...

NEREDE DOĞDUĞU BİLİNMİYOR
Tam olarak hangi tarihte ve nerede doğduğu bilinmeyen Ertuğrul Bey'in, ailesi hakkında bilinen en net bilgiler şunlardır:
Oğuzların Bozok Kolu'nun Kayı Boyu'na mensuptur. Babası Süleyman Şah, annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dur. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in babasıdır. Ertuğrul Gazi’nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey’dir. Kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır.
Ertuğrul Gazi'nin ataları, yaklaşık 50 bin veya 70 bin hane olmak üzere diğer Oğuz boyları ile beraber Moğol istilasının da etkisiyle Buhara ve Semerkant üzerinden Ceyhun nehrini geçerek Horasan Bölgesi'nin Merv / Mohan şehrine yerleştiler. Zaman içinde buradan da göç eden boylar, Selçuklular ile birlikte Azerbaycan üzerinden Anadolu’ya girerek Doğu Anadolu Bölgesi'ne yerleştiler. Buradan da zaman ayrılan Kayı Boyu, Bugün Suriye sınırları içinde bulunan Halep’e göç ettiler.
TÜRKİYE'NİN SINIRLARI DIŞINDAKİ TEK TOPRAĞI: Süleyman Şah Türbesi

Bir rivayete göre; Kayıhanlıların reisi Gündüzalp (Süleymanşah), Halep’te Caber Kalesi’nin kuzey batısında Fırat Nehri'ni geçerken boğularak vefat etmiştir.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde olmamasına rağmen Türkiye toprağı sayılan tek kara parçası, Süleyman Şah’ın türbesinin olduğu bölgedir. Bölgede bir grup TSK personeli ve TSK’ya ait karakol bulunmaktadır.
Süleyman Şah’ın ölümünden sonra boy içinde ayrılıklar baş göstermiş, Ertuğrul Gazi’nin bazı kardeşleri Orta Asya’ya ve Horasan Bölgesi'ne göç etmiştir. Ertuğrul Bey önderliğinde bir grup ise Anadolu’da kalmış; Selçuklu saflarında, Moğollara karşı savaşmış ve bunun karşılığında ödüllendirilerek Ankara’nın batısındaki Karacadağ’ı kışlak-yaylak olarak verilmiştir.

SÖĞÜT'TE VEFAT ETTİ
Ömrünün geri kalanını Anadolu’da uç beyi olarak geçiren Ertuğrul Gazi, bu zaman diliminde birçok başarı kazanmış, Anadolu’yu Bizans ve diğer tehlikelere karşı korumuştur.
1281 yılında oğlu Osman Bey’in temellerini atacağı Osmanlı’nın kurulduğu Söğüt’te hayata gözlerini yummuştur. Türbesi bugün hala Söğüt’tedir.
Yiğit bir Türkmen Beyi olan Ertuğrul Gazi, Oğlu Osman Bey'e aşıladığı, savaşçı ruh ve bıraktığı mirasla altı asır boyunca ayakta kalacak olan bir devletin temellerini atmıştır.

Konular