Hürrem | Konular | Kitaplar

Kösem Sultan Biografisi

Köstem, Anastasia'da doğdu ve Yunan kökenli idi. Hala gençken, Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul'a gönderildi. Orada 15 yaşındayken Sultan I. Ahmed'in haremine satıldı. Haremin etimolojisi Arapça, yani kutsal / önemli olduğu için 'yasak' anlamına geliyor. Harems onları güvende tutmak için tasarlanmış kadın mahalleleriydi. Bu haremler, eşleri, kızları, cariyeler, uzaktaki kadın akrabaları ve köleleri içeriyordu. Anastasia'nın adı Mövenpeyker olarak değiştirildi. İmparatorluğun ana dini olan Ortodoks Hıristiyanlıktan İslam'a geçti. Daha sonra Sultan Ahmed, bu kez de Kösem'e adını değiştirdi.
Kendisinden siyasi güç kazandıran en sevdiğim eşi Sultan Ahmed oldu. Bu gücü ile Kösem hayat süresi boyunca inanılmaz bir etki yaptı. Osmanlı politikasına göre, ağabeyi Sultan ilan edince, kardeşleri öldürülecekti. Köşem, Sultan Ahmed'i kardeşini, merhamet duygusuzluğunu öldürmemeye ikna etti. Bu yeni bir hareket başlattı, Osmanlı İmparatorluğunda küçük kardeşler güvende idi. Bu yeni akım, Kösem'in oğullarının güvenliğini garanti altına almaya yardımcı oldu. Ahmed'in ölümünden sonra, oğlu IV. Murad tahta geçti. 11 yaşındayken, Murad yönetmek için çok gençti; Kösem, oğlu Valide Sultan adını aldı. Kadınlar Köşem'den önce hüküm verirken, hiçbir kadın resmen adayı seçilmişti. Murad döneminde ve sonrasında etkilenmiştir.
Valide Sultan olarak Kösem, Osmanlı'nın en zenginlerinden biri oldu. Ünvanı, en çok ödenen siyasi konumdu. Bu zenginlik ile Kösem vakfı hayır işlerine adamıştır. Onlara yetim kalan kızlara yardım etmek için hayır kurdu, onlara bir evlilik bulmak için kaynaklar verdi. Hatta pazar meydanında bir cami Valide Han yaptı. Bu camide tüccarların alışveriş yapabileceği bir uzantı vardı. Kösem bu geliri diğer hayır kurumlarına finanse etmek için kullandı.
İmparatorluğun siyasi dünyasında büyük bir değişimden sorumlu olan Kösem. Ahmed'i kardeşini öldürmemeye ikna ederek Kösem, tarihin gidişatını etkili bir şekilde değiştirdi. Ahmed'i ikna etmemiş olsaydı, öldürme kardeşleri geleneği devam ederdi. Başka bir kardeş tahta geçtiğinde Kösem'in oğulları katledilecekti. Oğulları öldüğünde, Kösem asla Valide Sultan olmaz ve kadınların iktidardaki görüşünü hiçe saymaz. Bu bir merhamet, tarihin gidişatını tamamen değiştirdi.
Köşem'in en büyük sorunu yaşayacağı toplumsal sorun, kadınlar için eşit olmayan ücret olacaktır. Kösem zamanında en çok ücret alan siyasi konumu elinde tuttu, eşit olmayan ücret karşılığında dehşete düştü. Organizasyonda ne kadar önemli olduğunuza göre ücret alacağınıza inanırdı. Öğretmenler ve doktorlar cinsiyetleri ne olursa olsun sabit bir oran kazanırlar. Ödeme eşitsizliğe yer bırakmadan performansa dayalı olacaktır. Kadınlar doların üzerinde 77 sent ödemeyecek, ücretler bir örgütte birinin sahip olduğu gücü esas alacaktı. Kağıt üzerinde bu sistemin kendi kusurları vardır, servetin% 90'ının nüfusun% 10'unda olacağı bir ekonomiye yönlendiririz. Geçmişteki hayır işi Kösem'in bize bu sorunun üstesinden gelebileceği konusunda bir fikir verir. Artık kızların bir evlilik imkânı bulmasına yardım etmek için yardım kuruluşları kurdu, Sokaklarda yaşamaktan çok onlara daha iyi yaşam. Kömem bugünün dünyasında, imkânsız çocukları eğitmeye yardımcı olacak kurumlar kuracaktı. Bu eğitimle bu çocuklar alanlarının tepesine doğru ilerleyebilirler. Köşem, en zayıf halkanız kadar güçlü olduğunuza dair bilgeliği biliyordu.

Konular